Jihovýchodní Polsko - po stopách polských zbojníků

Tento zájezd si zamilují jak nadšenci pro historii, tak milovníci architektury, obdivovatelé folklóru, lovci úchvatných přírodních scenérií i romantičtí tuláci. Jihovýchodní Polsko vás ohromí a nadchne. Během tohoto putování navštívíme čtyři vojvodství Jihovýchodního Polska (Malopolské, Svatokřížské, Lublinské a Podkarpatské), jejichž souhrnná rozloha i počet obyvatel odpovídá přibližně České republice. Čekají nás úchvatné zážitky v prostředí skal a rozvalin hradů na trase Orlích hnízd, mystické rozjímání ve Satokřížských horách, chvíle úzkosti v křídových dolech a okamžiky údivu v dole solném. Budeme překvapeni půvabem polonin v Bieszczadech, okouzleni malebnou plavbou po Dunajci a tatranské štíty nás zanechají v úžasu. A přitom budeme neustále objevovat nové a nové skvosty, které nám zanechal nejen gotický, barokní i renesanční člověk, ale i ruka řezbářova a lidového umělce.

  • ubytování: hotelubytování: hotel
    strava: snídaněstrava: snídaně
    doprava: autobusemdoprava: autobusem
    • Poznávací zájezdy
    • Památky a umění

Program zájezdu

1. den: V ranních hodinách odjezd z České republiky. V odpoledních hodinách prohlídka starých solných dolů ve VĚLIČCE (Wieliczka) (UNESCO) nedaleko Krakova.
2. den: Projížďka úchvatnými scenériemi krasové krajiny OJCÓWSKÉHO NÁRODNÍHO PARKU a trasou ORLÍCH HNÍZD. Prohlídky skalních útvarů, zřícenin a hradů s procházkami v lokalitách: HERKULŮV KYJ, PIESKOWA SKAŁA, OGRODZIENIEC, BOBOLICE a MIRÓW.
3. den: Ráno prohlídka barokního biskupského zámku ve městě KIELCE na úpatí SVATOKŘÍŽSKÝCH HOR. Po krátké zastávce v kolegiátním kostele sv. Martina v OPATOWĚ, kde si prohlédneme umělecký klenot - OPATÓWSKÉ OPLAKÁVÁNÍ, renesanční náhrobek kancléře Szydłowieckého, se přesuneme k působivým ruinám zámku KRZYŻTOPÓR, kdysi nejvýstřednější evropské rezidence. Další zastávkou bude překrásný manýristický zámek BARANÓW SANDOMIERSKI. Zbytek dne strávíme ve starobylém městečku SANDOMĚŘ (Sandomierz).
4. den: Dopoledne prohlídka metropole Lublinského vojvodství LUBLINU s bezpočtem památek a úžasnou atmosférou Starého města. V CHEŁMU nedaleko ukrajinské hranice si se svíčkou v ruce projdeme podzemí místních křídových dolů. Odpoledne nás čeká ZAMOŚĆ (UNESCO), jedno z nejzachovalejších renesančních měst v Evropě.
5. den: Nejprve si prohlédneme bernardinský klášter v LEŻAJSKU, jehož nádherný barokní interiér zdobí údajně největší a nejsložitější varhany v Evropě. V podkarpatské metropoli RZESZÓW si prohlédneme Rynek s radnicí, magnátský zámek s baštami, synagogy i barokní chrámy. Zámek ŁAŃCUT nás rozhodně překvapí svojí rozsáhlostí a svým bohatstvím. Odpoledne se přesuneme do města PRZEMYŚL, města s malebnou polohou na březích řeky Sanok, kde se kloubí tradice polské, ukrajinské, židovské a rusínské kultury.
6. den: Ráno přejezd do pohoří BIESZCZADY. Cestou se v podhorských vesničkách zastavíme u několika zachovalých dřevěných řeckokatolických kostelíků (KROŚCIENKO, RÓWNIA, HOSZOWCZYK, HOSZÓW) připomínajících dávné osídlení národy Lemků a Bojků. Dostaneme se až do nejzapadlejší vesničky WOŁOSATE, kde se nad loukami, na nichž se pasou huculské koně, tyčí mohutná TARNICA (1346 m). Nakonec si prohlédneme muzeum bieszczadské vesnice ve skanzenu v SANOKU. Nocleh v historickém městě KROSNO.
7. den: Po snídani se krátce zastavíme v malebném královském městečku BIECZ, odkud zamíříme do lázeňského střediska KRYNICA. Na lázeňské promenádě se budeme kochat secesními i tradičními dřevěnými vilami a nakonec navštívíme vilu Romanówka s muzeem naivního malíře NIKOFORA. V půvabném haličském městečku STARY SĄCZ si prohlédneme malebné dlážděné náměstí a gotický klášter svaté Kingy. Vrcholným zážitkem bude plavba po řece DUNAJEC v NÁRODNÍM PARKU PIENINY s výhledy na ČERVENÝ KLÁŠTOR, OSTROU SKAŁU anebo masiv TRZY KORONY.
8. den: Ráno cestou do TATER navštívíme farní KOSTEL SV. ARCHANDĚLA MICHAELA (UNESCO) vybudovaného z modřínového dřeva ve vesničce DĘBNO PODHALAŃSKIE. Po příjezdu do ZAKOPANÉHO vyrazíme ozubenou dráhou na GUBAŁOWKU s překrásnými vyhlídkami, případně lanovkou na KASPROWY WIERCH (1987 m). Odpoledne se projdeme v Zakopaném po pěší zóně zvané KRUPÓWKA. Odpoledne se ještě prohlédneme CHOCHOŁÓW, typickou vesnici regionu PODHALE.
9. den: Prohlídka KRAKOVA (UNESCO): staré město se starým Rynkem, renesančními Sukiennicemi , Mariánským kostelem a opevněním, královský zámek Wawel. Ve večerních hodinách návrat do ČR.

Cena obsahuje

  • dopravu autobusem
  • 8x nocleh v hotelu se snídaní ve 2lůžkových pokojích
  • průvodce

Cena neobsahuje

  • výlet lanovkou v Tatrách (cca 70 PLN)
  • plavba lodí po Dunajci (cca 60 PLN)
  • ostatní vstupy

Fakultativně

  • pojištění léčebných výloh a storna (příplatek: 320 Kč)
  • 1/1 pokoj - povinný při nedoobsazení (příplatek: 2700 Kč)
  • 8x večeře (příplatek: 1990 Kč)

Odběr novinek

(nabídky last moment)

E-KATALOG

mayer katalogstahnete si náš katalog a mějte jej stále po ruce
Stáhnout

OCENĚNÍ INVIA

invia2016Získali jsme ocenění volba klientů pro rok 2015
Více informací

KATALOG DOMŮ

katalog 2Nechte si zaslat tištěný katalog přímo domů
Zaslat domů