Jordánsko a Izrael - biblické památky a Mrtvé moře

Zájezd nás zavede do dvou zemí Blízkého východu za poznáním antických, biblických i islámských památek. Budeme procházet místy dávných biblických příběhů i křižáckých válek. K Jordánsku neodmyslitelně patří starodávná pouštní města - nabatejská Petra, antický Jerash, uvidíme neskutečné přírodní scenérie Wadi Rum a vykoupeme se v Mrtvém moři. Druhou zemí Blízkého východu je Izrael, navštívíme nejen biblický Jeruzalém s nesčetnými památkami, kde se odehrávaly příběhy Starého a Nového zákona.

  • ubytování: hotel ***ubytování: hotel ***
    strava: polopenzestrava: polopenze
    doprava: leteckydoprava: letecky
    • Poznávací zájezdy
    • Památky a umění

Termíny a ceny

Zájezd nemá k dispozici žádné termíny.

Vysvětlivky

  • D: Dospělí

Program zájezdu

1. den: Odlet z Prahy, přílet na letiště do Ammánu , transfer do hotelu, dle časových možností večerní prohlídka města s průvodcem nebo individuální volno. AMMÁN patří k nejkrásnějším městům Blízkého východu, je vystavěn na několika pahorcích a najdeme o něm zmínku i v Bibli, jako o "městě dětí Ammónových".
2. den: Prohlídka jordánského hl. města AMMÁNU - starověká část, ammánská citadela na kopci nad městem, Archeologické muzeum a krátce i nový Ammán s moderní a upravenou podobou. JERASH - perla Jordánska, rozkládající se na svazích návrší Gilead, nejvýstavnější sídlo Blízkého východu - oválné náměstí tzv. Agora, velmi zachovalé cesty lemované sloupovím, „ šeptající sloupy“, tři amfiteátry, římské lázně, Hippodrom, chrám boha Dia, chrám bohyně Artemis s nádvořím a majestátní bránou. Projedeme krajinou mezi plantážemi oliv a piniovými háji do městečka AJLUN - jeden z nejvýznamnějších hradů - hrad Ajlun, islámská pevnost postavená r. 1184-85 na obranu proti vojenským nájezdům křižáků, železné doly města Ajlun a obchodní cesty mezi Jordánskem a Sýrií. Krásné výhledy na Jordan valley, do Sýrie, Libanonu i Izraele. K večeru návrat na ubytování.
3. den: Královská cesta - starověké město MADABA - město Nabatejců, byzantské a umajlovské umění. Město proslulé svými mozaikami. Následuje posvátná hora NEBO (802 m n.m.), kam Mojžíš přivedl svůj lid při útěku z Egypta, aby odtud ukázal „Zemi zaslíbenou“, byzantský kostel, nádherná mozaika. Otevře se nám překrásný výhled na údolí řeky Jordán, ale i na velkou část Jordánska, Izraele a Palestiny. Před ubytováním u Petry, navštívíme další z nejznámějších a nejlépe dochovaných křižáckých hradů KERAK z 12. století.
4. den: Celodenní prohlídka fascinujícího „růžového” skalního města PETRA (UNESCO), unikátní komplex nabatejských monolitických chrámů vytesaných do skal, vysokých až 100 m. Město je přístupné pouze úzkou skalní soutěskou Sig (1.200 m), na jejímž konci je mnoho chrámů, klášterů, paláců vytesaných do skal, zdobených složitými sochami - Pokladnice, Vítězný oblouk, antické divadlo, královské hrobky a klášter aj. V termínu 22.5.-30.5. je celodenní prohlídka Petry a 2x nocleh v Petře. Ubytování v populárním přímořském letovisku AQABA , dle časových možností prohlídka města s průvodcem.
5. den: Nádherná divoká pouštní krajina u hranic se Saudskou Arábií, pod horou Džabal Ram. WADI RUM (UNESCO), známá také jako The Valley of Moon, skalní věže z narůžovělého pískovce, měsíční krajina, skalní brány, rokle a soutěsky, fakult. 2 hod. projížďka terénními vozy určitě stojí za to - úžasné skalní scenérie z bílého, růžového a fialového písku. Zajímavou pouštní krajinou dojedeme zpět do hlavního města Ammánu . V termínu 20.5.-28.5. tento den Wadi Rum a přejezd do Aqaby a kratší volno u Rudého moře. Nocleh v Aqabě.
6. den: Brzy ráno odjezd z Aqaby na sever po pouštní dálnici. Opustíme Jordánsko na hraničním přechodu Allenby Bridge - asistence při vyřízení nutných formalit. IZRAEL - přes nádherné údolí Wádí Qilt odjedeme ke krátké prohlídce nejstaršího města na světě (9 000 let) - JERICHO, oáza se zavodňovacím systémem, obklopená datlovníky a palmami, mešity, římské paláce a krásné mozaikové dlažby. Nad městem se tyčí Hora Pokušení. QUMRAN - proslulé naleziště svitků s texty Starého zákona. Nejníže položené odkryté místo světa MRTVÉ MOŘE - unikátní slané jezero, vysoká koncentrace minerálů s léčivými účinky, koupání. Příjezd přes okraj Judské pouště do města JERUZALÉM.
7. den: JERUZALÉM - Svaté město pro věřící tří náboženství, město, které před více jak 3 000 lety prohlásil král David za hlavní město a jeho syn Šalamoun nechal postavit První chrám. Prohlídka - OLIVETSKÁ HORA - místo Nanebevstoupení Krista, chrám Pater Noster, jeskyně, nádherné výhledy na celé Staré město, návštěva Getsemanské zahrady, bazilika Utrpení a chrám hrobu Panny Marie aj. Odjezd do BETLÉMA - chrám Narození páně s jeskyní, návštěva kostelů svaté Kateřiny a Grotto.
8. den: Hora SION - archeologický areál Davidova města, Cenaculum - místo poslední večeře, hrob krále Davida, Dormition - místo Nanebevzetí Panny Marie, Bazilika zesnutí. Pokračujeme ke Zdi nářků, Staré město, židovská čtvrť, Křížová cesta - Via Dolorosa, Chrám Božího hrobu - uctívaný jako Golgota neboli hora Kalvárie, kostel sv. Anny a nádrž Bethesda aj.
9. den: Okružní jízda novými částmi JERUZALÉMA - památník holocaustu Yad Vashem, zastávka u izraelského parlamentu - budova Knesset z červeného jeruzalémského pískovce. Dle časových možností se podíváme na Menorah, sedmiramenný svícen, který zdobil starověký chrám v Jeruzalémě a je od té doby židovským symbolem, transfer na letiště do Tel-Avivu a odlet do Prahy.

Cena obsahuje

  • letecká přepravu Praha – Ammán a zpět Tel-Aviv – Praha
  • letištní taxy a poplatky
  • transfery klimatizovanými minibusy dle programu
  • 8x ubytování v hotelu*** (5 nocí v Jordánsku a 3 noci v Izraeli) – 2lůžkové pokoje s příslušenstvím
  • 8x polopenze
  • jordánské vízum
  • vstupné do navštívených objektů na území Izraele
  • českého průvodce po celou dobu zájezdu
  • místní průvodce
  • pouze v květnovém termínu: džípy ve Wadi Rum

Cena neobsahuje

  • odletová taxa cca 15 USD (platba na místě)
  • vstupy v Jordánsku
  • bakšišné

Fakultativně

  • 1/1 pokoj - povinný při nedoobsazení (příplatek: 7200 Kč)
  • pojištění léčebných výloh a rozšířeného storna do 40 000 Kč (příplatek: 650 Kč)

Odběr novinek

(nabídky last moment)

E-KATALOG

mayer katalogstahnete si náš katalog a mějte jej stále po ruce
Stáhnout

OCENĚNÍ INVIA

invia2016Získali jsme ocenění volba klientů pro rok 2015
Více informací

KATALOG DOMŮ

katalog 2Nechte si zaslat tištěný katalog přímo domů
Zaslat domů